Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αντικείμενα που αλλάζουν χρήση

Καθώς μας ενδιαφέρουν οι κατασκευές και οι πειραματισμοί σε σχέση πάντα με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, σας δείχνουμε πως μπορείτε να αλλάξετε χρήση σε κάποια καθημερινά αντικείμενα.

Πρώτα απ' όλα ... το παντελόνι που έγινε τσάντα ! Η συνάδελφος Μαρία Μαχαίρα μεταποίησε ένα παλιό τζην παντελόνι και το μετέτρεψε σε μια πολύ μοντέρνα τσάντα.



Έπειτα ... το κουτί του καφέ που έγινε φαναράκι ! Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε φαναράκια χρησιμοποιώντας τα μεταλλικά κουτιά του καφέ ή ακόμα και τις μεταλλικές κονσέρβες που πιθανώς πετάμε στα σκουπίδια μετά το άνοιγμα.


Μπορείτε να βάψετε τα κουτιά σε ότι χρώματα θέλετε και μετά να τους κάνετε τρύπες (με σχέδιο ή χωρίς) ώστε ανάβοντας εσωτερικά ένα κεράκι να φωτίζει και να δημιουργεί ατμόσφαιρα ...

Εδώ βλέπετε μια πρώτη προσπάθεια όπου οι τρύπες έγιναν με πρόκα και σφυρί ... (θέλει υπομονή και χρόνο αλλά δίνει ένα "ακατέργαστο" αποτέλεσμα).


Σε επόμενη προσπάθεια, το κουτί βάφτηκε πρώτα και μετά έγιναν οι τρύπες (αυτή τη φορά με ηλεκτρικό τρυπάνι ... είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος αλλά καλό είναι να την αφήνουμε στους επαγγελματίες).


Όπως και να' χει το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό ...




ΠΡΟΣΟΧΗ : ΠΑΙΔΙΑ, ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ! ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ !!!

Τέλος ... το κουτί από γάλα που έγινε βάζο ! Η τελευταία ιδέα για επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων αφορά στα κουτιά από γάλα που πιθανά καταναλώνουμε και που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης.

Αφαιρέστε τις ετικέτες, κόψτε το κουτί σε όποιο ύψος θέλετε και μεταμορφώστε το υπόλοιπο σε ένα ωραιότατο βάζο !



Μην ξεχνάτε λοιπόν ... τα αντικείμενα δεν έχουν μόνο μια χρήση ... μεταμορφώστε τα και δώστε τους ξανά "ζωή" !

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ιδέες για μεταμόρφωση ενός t-shirt !

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της εικαστικού Δροσιάς Τσέρη μάθαμε πως να μεταμορφώνουμε ένα απλό φανελάκι (t-shirt) σε μια μπλούζα με χαρακτήρα και προσωπικότητα, μόνο με μερικά απλά κοψίματα ή δεσίματα.

Έτσι, κόβοντας τα μανίκια ή τη λαιμόκοψη, κάνοντας μερικά σκισίματα (ναι ... μην τα φοβηθείτε !), ή και δένοντάς το με φαντασία, μπορούμε να αλλάξουμε την όψη και το στυλ ενός απλού ρούχου.














Μετά από την επίδειξη αυτή η Δανάη (μαθήτρια της α' γυμνασίου) που συμμετέχει στο πρόγραμμα έκανε πράξη όλα όσα έμαθε. Μας έφερε, λοιπόν, ένα δικό της μπλουζάκι το οποίο μεταμόρφωσε με πολύ κέφι και φαντασία !

Άλλαξε τον τρόπο που κλείνει στο λαιμό προσθέτοντας ένα κουμπί, έραψε και ένα μοτίβο διαγώνια σε όλο το μήκος της μπλούζας ...

... έκανε μερικά σκισίματα στο πίσω μέρος και ... έτοιμο !!!

Αν, λοιπόν, έχετε ρούχα που ίσως έχετε βαρεθεί, μην τα πετάξετε !!!

Μπορείτε να τα μεταμορφώσετε με στυλ και φαντασία και να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας με οικονομικό και πρωτότυπο τρόπο !

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Υπάρχει κι αυτή η ανακύκλωση !

Δημοσιεύουμε το κείμενο (μας ήρθε μέσω e-mail) καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τέτοιου είδους κινήσεις ...


ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ έχει ανάγκη από ρούχα, σεντόνια, παπλώματα. Εάν έχετε ρούχα (παιδικά /γυναικεία/ανδρικά), σεντόνια, παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, το ίδρυμα αστέγων Κ.Υ.Α.Δ.Α. δέχεται καθημερινά προσφορές 8:00-3:00 στην Πειραιώς 35.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5239465 και 210 5246516, e-mail: kyada@otenet.gr, http://www.kyada.gr/

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 210 4515387 ή επισκεφτείτε το site http://www.xatzikiriakio.gr/

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1, Τ.Κ. 105 53 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3314334 - 210 3378412 - 2103816886, ΦΑΞ:210 3314334

Μαγαζί μεταχειρισμένων: Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα, Tηλ/Fax: 210 3816886

Η οργάνωση Habitat for Humanity είναι μία διεθνής, αφιλοκερδής οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της έλλειψης στέγης καθώς και τη μείωση του αριθμού των αστέγων ανά την υφήλιο, στηριζόμενη στη συνείδηση και τη δράση των ανθρώπων. Η οργάνωση Habitat for Humanity προσκαλεί άτομα ανεξάρτητα με την καταγωγή, φυλετική προελεύση, και το θρήσκευμά τους να συνδράμουν στην ανέγερση ή την ανακαίνιση κατοικιών και μέχρι σήμερα έχει χτίσει πάνω από 200.000 κατοικίες παγκοσμίως παρέχοντας έτσι σε περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους, και σε περίπου 3.000 κοινότητες , προσιτή και ασφαλή στέγη.
Τη χρονιά που μας πέρασε, η οργάνωση Friends of Habitat for Humanity, Greater Athens – Φίλοι της Στέγης για την Ανθρωπότητα Αττικής, αναγνωρίστηκε επισήμως ως φιλανθρωπικός οργανισμός στην Ελλάδα με αριθμό μητρώου 4322.
Διεύθυνση: Στρατηγού Ευντού 14, Πειραιάς, Τηλέφωνο: 210-4182251, email: hfhgr@hol.gr, web site: http://www.habitatforhumanitygreece.org/

Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών
Παίρνουν οτιδήποτε, είτε λειτουργεί, είτε όχι, και απασχολούν άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Έχουν ένα ή δύο μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνουν από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6625096.

«Πράσινος Γάτος»: ανακύκλωση προϊόντων
Ο Πράσινος Γάτος δέχεται τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Αντί να τα ανεβάσουμε στο πατάρι ή (πόσο μάλλον) να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, μπορούμε να ανηφορίσουμε την οδό Ιπποκράτους και να αφήσουμε τη κ. Σοφία Φιλέρη και το... γάτο της να βρουν γι' αυτά νέο ιδιοκτήτη. Προηγουμένως, η Σοφία θα έχει... ζυγίσει το νέο εμπόρευμα και θα μας έχει δώσει ένα άκρως συμβολικό αντίτιμο.
Στον Πράσινο Γάτο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα αντικειμένων, από ρούχα (τα οποία, σημειώνουμε, πλένονται σε επαγγελματικά πλυντήρια με έξοδα της ιδιοκτήτριας και σιδερώνονται από την ίδια!), μέχρι CD, DVD, βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα, με τιμές από 1,5 ευρώ μέχρι περίπου 50 (τόσο κοστολογήθηκε ένα επώνυμο ταγιέρ).
Ο Γάτος τροφοδοτεί συνεχώς οργανώσεις, όπως π.χ. η "Κλίμακα" η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των αστέγων, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και με βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματa (από άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή).
Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257

SKOROS
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, ο Σkόρος αποφάσισε να πειραματιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης.
Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα.
Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο. Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι.
Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε στο πατάρι του Σπόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!
Για τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στον Σκόρο, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τη φιλοσοφία του, επισκεφτείτε το http://skoros.espiv.net/about
O Σκοροχώρος βρίσκεται στην γωνία Ζ. Πηγής & Ερεσού στα Εξάρχεια. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6981076913 (μόνο στις ώρες λειτουργίας του Σκόρου)
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη 17:30 20:30, Παρασκευή 17:30 22:30, Σάββατο 11:30 15:00

xariseto.gr (Reuse, Reduce, Recycle)
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, το xariseto.gr προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, ένα χώρο αλληλεγγύης. Στο website μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται.
Εξάλλου, όπως λένε και οι δημιουργοί του xariseto.gr, "Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης! Ιστοσελίδα: www.xariseto.gr

FreeCycle
Το κίνημα freecycle ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και από τότε έχει επεκταθει σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο. Ασφαλώς και λειτουργεί και στην Ελλάδα. Αρκεί να ρίξετε μία ματιά και να εγγραφείτε στο http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/
Άλλη μια έξυπνη λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της ανακύκλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το επίσημο website του freecycle www.freecycle.org

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επισκέψεις !

Η έκτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου μας επισκέφθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν τη φετινή χρονιά με τίτλο "Κλιματική αλλαγή".

Μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη του προγράμματος Σοφία Χατζοπούλου και την δασκάλα της τάξης Ρένα Ιωαννίδου παρουσιάσαμε στα παιδιά την ιδέα του δικού μας προγράμματος καθώς και τις κατασκευές μας.

Έπειτα, με υλικά που έφεραν τα παιδιά, φτιάξαμε 2 μαράκες ... Με πλαστικά μπουκάλια, καλάμια, εφημερίδα, φακές, ρύζι, βίδες, κοχύλια, κουμπιά ... και λίγη τσόχα για το τελείωμα τα μουσικά μας όργανα ήταν έτοιμα !!!








Τέλος, η υπεύθυνη του προγράμματος Σοφία Χατζοπούλου μας έδειξε ένα απλό και πρωτότυπο τρόπο για να φτιάξουμε μια φωλιά για τα πουλιά από τις συσκευασίες του γάλατος ή των χυμών).


Ελπίζουμε τα παιδιά να διασκέδασαν και μακάρι να συνεχίσουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών και στην καθημερινή τους ζωή!



Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

"Εναλλακτικά" στεφάνια για το Μάη !

Ιδέες για ξεχωριστά και πρωτότυπα στεφάνια ... με λουλούδια και όχι μόνο, όπου η ανακύκλωση υλικών έχει τον πρώτο λόγο !









ideas and photos by Alisa Burke and Elsie Flannigan